Hamilelikte Uykusuzluk Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Hamilelikte Uykusuzluk Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Uykusuzluk

Hamilelikte uykusuzluk, gebeliğin ilk haftalarında anne olma düşüncesi ve heyecanı nedeniyle birçok kadında uykusuzluğa sebep olabilir. Gebelik süreci ilerledikçe uyku, hamile kadınlar için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelir. Sabah ve akşam uyuma isteği olmasına rağmen, bulantı ve kusmalar sebebiyle bu pek mümkün olamamaktadır. Bu belirtilerin verdiği yorgunluk, hamile kadında sürekli uyuma isteği oluşturur. İlk 6 ay içinde yaşanır ve vücut sürekli gelişmekte olan bebeği desteklediğinden yorgun düşer. Hamilelik boyunca bebeği destekleyecek plasenta bu dönemde gelişmektedir. Vücut her zamankinden daha çok çalıştığı için dinlenmeye daha çok ihtiyaç duyar. Hamilelik ilerledikçe ise uyku problemleri başlar. Derin ve dinlendirici bir uyku pek mümkün olmaz. Hamilelikte uykusuzluğun en belirgin sebebi bebeğin büyümesidir. Bebek ve rahim büyüdükçe gebe kadın rahat bir uyku pozisyonu bulmakta güçlük çeker. Aynı zamanda vücut kitlesi arttıkça uyurken pozisyon değiştirmek de zorlaşır, bu da doğal olarak verimli bir uyku uyumayı engeller.

Hamileyken Sık Sık İdrara Çıkmak Uykusuzluğu Tetikler mi?

Gebeliğin ilk aylarında büyüyen rahim mesaneye baskı yapar. Bu baskı nedeniyle mesane kapasitesi azalır ve sık sık idrara çıkma isteği doğar. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde damarlarda dolaşan kanın hacmi artacağı için bu artışa bağlı olarak böbreklerden geçen kan miktarında da artış görülür. Sonuç olarak böbrekler daha fazla kan süzer ve daha fazla idrar üretir. Hem idrar üretimindeki artış hem de mesaneye olan baskı gece veya gündüz daha çok tuvalet ihtiyacına sebep olur. Gündüz bu durum fazla rahatsız etmeyebilir, ancak gece uykuda uyandığınızda yeniden uykuya dalmak güç olacağı için uyku kalitesi düşer. Geceleri anne karnında aktif olan bebek de annenin uyanmasına sebep olabilir.

Hamileyken Nefes Darlığı Uykusuzluğa Yol Açar mı?

Hamilelik ilerleyip rahim iyice büyüdüğünde karın boşluğunda çok fazla yer işgal etmeye başlar. Karın içi basıncı artacağı ve karın boşluğu ile göğüs boşluğunu ayıran diyafram kasına baskı yapacağı için gerekli olan oksijen için yeterli alan kalmaz, bu nedenle daha sık ve derin soluk alıp vermeye başlar. Yeterli olamadığı durumlarda nefes darlığı oluşur. Gebenin yatar pozisyondayken nefes alıp vermesi zorlaştığı için uykuya dalarken veya uyku esnasında zorlanacaktır, bu da uykusuzluğun başka bir belirtisidir.

Hamilelikteki Uykusuzlukta Krampların Etkisi?

Hamileler bu süreçte gün boyunca ayakta kaldıklarında normalin üstünde yük taşımak zorunda kalır. Bu nedenle geceleri bacaklarında ağrı ve kramplar görülür. Kalsiyum eksikliği olduğu durumlarda bacak krampları yaşanabilir. Bu kramplar, hamilelikte uykusuzluk problemi yaşatır. Uyuma güçlüğü yaşanan bazı korkular, stres, sıkıntılar ve bilinçaltında bebek veya doğum hakkında endişeler de huzursuzluk yaratıp kabuslara neden olabilir.

Hamilelikte En Rahat Uyku Pozisyonları

  • Gebeliğin ilk aylarında yana dönerek uyumaya alışmak en önemli ayrıntıdır.
  • Dizleri vücuda çekerek yan dönüp yatmak oldukça rahat bir pozisyondur. Bu pozisyon, vücuttaki kirli kanı alt kısımdan kalbe taşıyan büyük toplar damar üzerindeki baskıyı azaltarak kalbe binen yükün de azalmasını sağlar.
  • Sola dönük yatıldığında rahim sola kayacağından karaciğer üstündeki baskı da azalır ve daha rahat hissedilir.
  • Gebelik dönemi için tasarlanmış yastıklar bulunmakta ve bu yastıklar uyumaya yardımcı olur ve dinlendirir.
  • Yastığı karnın altına veya bacakların arasına koymak da rahatlatıcı bir yöntemdir. Silindirik bir yastık veya pike kıvırıp sırtınıza destek vererek rahat bir pozisyon elde edebilirsiniz. Eğer farkında olmadan sırt üstü yatarsanız, vücut rahatsız olup sizi uyandıracaktır. Bu da uykunuzun bölünmesi demektir.

Hamilelikte Uykusuzluk İçin Öneriler:

Yatmadan 2-3 saat önce sıvı alımınızı azaltın, kola, kahve, çay gibi içecekleri fazla tüketmeyin. Yatmadan önce ağır yemekler yemeyin. Bulantınız varsa ve bulantınız uykunuzu bölüyorsa kraker yemek bulantınızı bastıracaktır. Uyku saatlerinizi belirleyin ve rutin olarak uymaya çalışın. Düzenli olarak gebeliğe uygun egzersiz yapın, ancak uykuya yakın saatlerde değil. Yastık kullanın, nasıl ve nerede hangi pozisyonda rahat ediyorsanız orasına kullanın. Ilık bir duş ve bir bardak süt de iyi gelebilir. Gece bacak krampları yaşıyorsanız, doktorunuzla kalsiyum alımı için görüşün.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Uykusuzluğa İyi Gelen Şeyler?

Uykusuzluğa İyi Gelen Şeyler?

Haber Bülteni